dijous, 18 de desembre del 2008

Teoria de finestres trencades.

Hola a tots, nens i nenes.

Últimament he descobert una teoria nova, es diu la "Teoria de les finestres trencades". És una teoria que més o menys diu que quan en un barri hi ha finestres trencades a la vista, és probable que hi hagi un índex de criminalitat més alt. Bàsicament ve a dir que quan en un lloc hi ha finestres trencades implica que hi ha una deixadesa, i que és probable que aquesta deixadesa vagi de mal en pitjor, portant així el barri/carrer en una zona de delinqüents habituals.

En l'últim mes m'he topat amb la teoria dues vegades. La primera va ser llegint un llibre de metodologia de programació (The Pragmatic Programmer) on diuen que si tens un programa amb un bug conegut (una finestra trencada) és important que el corregeixis el més aviat millor, el no fer-ho pot comportar que aquest programa vagi deixant-se de la mà de déu i que al aparèixer noves finestres trencades aquestes no semblin tant urgents, portant finalment el programa al desastre. Té bastanta lògica.

Pocs dies després estava llegint Banksy, wall and piece (molt recomanable per cert). A on critiquen aquesta teoria perquè va fer que hi hagués una persecució molt dura dels artistes de grafitti als EUA a la dècada dels 90.

Apart de tot això crec que és una bona teoria, i certament és veritat que quan una cosa es comença a trencar/deixar/desordenar i no s'arregla bé i ràpid és bastant probable que el tema empitjori. Fa poc m'he vist afectat per això.

Comença haguent-hi una finestra esquerdada al carrer (un dia marxo de casa sense fer el llit), llavors al temps la finestra es trenca ja definitivament (ja no feia el llit mai). Ràpidament apareix una altre finestra trencada (la porta de l'armari sempre oberta), dies després tenim el primer graffiti cutre a la paret (l'armari totalment desordenat, les samarretes al lloc dels mitjons, els pantalons aleatoriament per allà dins...). El tema no acaba aquí i ja comencem a tenir basura apilonada pel carrer! (l'escriptori ple de llibres, papers, revistes, no hi ha espai per maniobrar la rata de l'ordinador!!!). Més graffitis i les primeres disputes al carrer entre veïns histèrics (roba apilonada ja a sobre l'escriptori i llibres al llit) fins que finalment tens el carrer ple de gent de baixa moral i el tema ja no es pot aguantar més (per anar a dormir vaig haver de treure molta roba i molts de llibres del llit!).

Per tant, avui he arreglat finestres trencades (he ordenat l'habitació!).

2 comentaris:

Shalheira ha dit...

Tu tens la teoria de les finestres trencades, però jo tinc la teoria dels baixistes.

P.D: Si apliquem la teoria de les finestres trencades al meu barri, descobriríem que és un lloc molt xungo...

Anònim ha dit...

Però amb això de treure els llibres i la roba... has engegat a la merda la teoria, no? Ho has acabat arreglant prou ràpidament. :)
Jo sóc dels de tenir finestres trencades, però que no passi aire.